Vaak zijn klachten de aanleiding om aan acupunctuur te denken.
Je kunt me natuurlijk benaderen voor alle klachten in de zwangerschap, van hoofdpijn tot maagzuur, van rugpijn tot rusteloze benen etc. etc.
Ook voor klachten, die geen duidelijke relatie met de zwangerschap hebben of lijken te hebben kun je mij bellen.

Psychische klachten

‘Ik herken me zelf niet meer’ is een zin die ik veelvuldig van zwangere vrouwen gehoord heb. Boosheid, angsten, verdriet etc. kunnen ineens sterk aanwezig zijn.
Er groeien twee mensen in de zwangerschap: een baby en een vrouw, van wie niet alleen het lijf verandert, ook gevoel, psyche en geest kunnen processen van verandering doorlopen.
Durven te veranderen in de zwangerschap, met zich zelf – al dan niet veranderd – weer vertrouwd raken of blijven – ook deze processen ondersteun ik graag door acupunctuurbehandelingen en gesprekken.

Bevallingsvoorbereidende acupunctuur

Deze begint vier weken vóór de uitgerekende datum. Één keer per week wordt je behandeld. Het doel van de behandeling is de geleidelijke verweking van de baarmoederhals en -mond, zodat deze gemakkelijker openen als je gaat bevallen. Tegelijk met de voorbereiding worden de verschijnselen die met de laatste, vaak zware weken van de zwangerschap gepaard gaan, zoals slaapproblemen, oedeem, maagzuur, frustraties etc. bestreden en voorkomen. Door het evenwicht van de energie in je lichaam ben je tijdens de bevalling sterker en kun je op een betere manier door de bevalling komen. Deze behandelingen wekken geen weeën op. Zij verschillen daarom met de behandelingen voor het inleiden van de bevalling.

Stuitligging

Ook een stuitligging is een gevolg van een disbalans bij de moeder en verdient een tijdige behandeling (liefst bij 33 weken), zodat het kind kan keren. De acupunctuurbehandeling wordt in dat geval gecombineerd met een moxa-behandeling, indien dat nodig en gepast is.